piątek, 31 grudnia 2010

Wyjątkowo nie na słodko - sałatka ryżowa

Dokładnie za 24h rozpocznie się kolejny rok. Pomyślałam, że może z tej okazji będziecie mieli ochotę spróbować jakiejś fajnej sałatki...
To jeden z naszych najulubieńszych sałatkowych przepisów:
warstwowa sałatka ryżowa


W przezroczystej misce układać po kolei warstwowo:
  • 3 drobno pokrojone kiszone ogórki
  • 2/3 torebki* ugotowanego ryżu (ja dodaję żółty barwnik, żeby wyglądało apetyczniej)
  • keczup
  • 3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczkę
  • 2/3 torebki* ugotowanego ryżu
  • majonez
  • jabłko i cebula pokrojone w kosteczkę
  • 2/3 torebki* ugotowanego ryżu
  • keczup
  • kiełbasa** pokrojona w kosteczkę
  • majonez 
  • groszek z puszki (wysypać równomiernie, nie uklepywać)
* w sumie należy ugotować 2 torebki ryżu i schłodzić przed przygotowywaniem sałatki
** można zrobić wersję postną - bez kiełbasy

Polecam, mało krojenia, pożywna i bardzo smaczna :)

1 komentarz:

Aneladgam pisze...

Dzięki za przepis, sałatka właśnie się przegryza :)

Podobne wpisy

Wystąpił błąd w tym gadżecie.