sobota, 20 listopada 2010

Słodki weekend: Muffiny orkiszowe z jabłkami i cynamonem

Kiedyś w końcu musiało do tego dojść... aż się dziwię, że dopiero teraz występują po raz pierwszy, bo muffiny piec lubimy bardzo :) a jeść jeszcze bardziej ;) Wypróbowałyśmy już różne warianty, zarówno na słono jak i na słodko (przede wszystkim na słodko ;) ), a dziś zrobiłyśmy z jabłkami, bo nic innego nie było...
Na zdjęciach widać Alę, jak miesza i nakłada ciasto :)


Te dzisiejsze są o tyle nietypowe, że piekłyśmy je z gotowej muffinowej mieszanki i powiem Wam, że od teraz zawsze tak je piec będziemy :) Wyszły puszyste, leciutkie i pyszne.
Mieszanka pochodzi ze sklepu BogutynMłyn.pl, a dostałyśmy ją na wypróbowanie od Wandy :)

Dzięki Wando, jesteś kochana! Myślę o Tobie zajadając muffiny :)

Przepis (na 24 sztuki):
  • 175g cukru
  • 2 jaja
  • 175g wody
  • 200g oleju
  • 325g mieszanki (czyli mąki orkiszowej połączonej z premium muffin (Austria))
  • 150g pokrojonych w kostkę jabłek 
  • cynamon w ilości niekontrolowanej ;)
Wszystko porządnie wymieszać i ponakładać do foremek muffinowych do 3/4 wysokości.
Piec w rozgrzanym do 180-200 st C piecu około 30 min. (ja piekłam nawet 35 min.).

3 komentarze:

K pisze...

właśnie pierwsza porcja weszła do pieca! Trzymaj kciuki:) bo zamiast mieszanki dodaliśmy mąkę orkiszową z proszkiem do pieczenia...

Jo pisze...

Trzymam, ale już chyba po fakcie... i co, jak wyszły?

K pisze...

wyszły wyszły! Pychota! Staś stwierdził, że to jego ulubiony... obiad:)
Dzięki za pomysł!

Podobne wpisy

Wystąpił błąd w tym gadżecie.