niedziela, 14 listopada 2010

Słodki weekend: Ciasto 3 Bit

A ja znowu o słodkościach... no ale nie mogę się powstrzymać, żeby się tym nie podzielić. To taki łatwy przepis i przepyszny!!!

Niestety robiłam go w nocy i Ala już nie pomagała, bo musiała iść spać, ale chcę go tu zamieścić, bo z całą pewnością nadaje się do zrobienia z dzieckiem :)


Ciasto 3 Bit, nie wymaga pieczenia, można zrobić je dzień a nawet dwa dni przed podaniem, trzeba je tylko trzymać w lodówce. Dzieci małe z powodzeniem mogą mieszać masę II, układać krakersy i posypywać ciasto posypką. Dzieci starsze mogą wykonać to ciasto same :)

Składniki (na blaszkę 30x70cm) :
  • MASA I: masa krówkowa z puszki (lub gotowane przez 3h mleko skondensowane w puszce*)
  • MASA II: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (bez cukru), 2 szkl. mleka, 1 łyżka cukru, 3/4 margaryny (lub masła) (ciasto jest dość słodkie, więc nie ma potrzeby dodawać więcej cukru)  
  • MASA III: 1 duża śmietanka 30%, 1 fix do bitej śmietany    
  • + 2  paczki dwie paczki krakersów
  • Na wierzch: posypka czekoladowa lub wiórki z czekolady, najlepiej gorzkiej. Można też posypać kawą albo kakaem
Przygotowanie:

1 - Przygotować masy:
  • Masa I*: Puszkę z masą krówkową wstawić do gorącej wody - ciepła masa łatwiej się rozsmaruje.
  • Masa II: Budynie ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem łyżki cukru; wystudzić; utrzeć z margaryną. 
  • Masa III: Składniki na masę III ubić razem na sztywno
2 - W naczyniu [np. blasze] układać kolejno: herbatniki - masa I - herbatniki - masa II - herbatniki - masa III

*słodzone mleko skondensowane w zamkniętej puszce należy gotować w garnku z wodą przez 3h. UWAGA! w trakcie gotowania trzeba być czujnym, czy w garnku jest odpowiednia ilość wody - uzupełniać jeśli wyparowała (mnie to zwykle stresuje, bo nie chciałabym, by mi ta puszka wybuchła...).

SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

kajka271 pisze...

Hmmm, brzmi baardzo apetycznie. A krakersy to takie słone (aj kkrakusa) czy raczej ciastka maślane?

Jo pisze...

takie słone :)
z herbatnikami też pewnie może być ale bałabym się, że wyjdzie za słodko-mdło

Podobne wpisy

Wystąpił błąd w tym gadżecie.